top of page

Barok/Rococo

 

Dit is de tijd van Marie-Antoinette en Mozart.

De dames lopen rond met enorm brede japonnen, de heren lopen op hakschoenen en iedereen draagt pruiken. Veel strikjes, kant en brokaatstof en als het kan een klein hartje op de wang getekend. 

De heren

Hoe meer kant, hoe rijker. Dus schroom niet om een kanten jabot om de hals te knopen en zelfs kanten manchettes uit de mouwen te laten steken. Over het witte shirt, wordt een redelijk gilet gedragen dat op z'n langst net tot op de knie valt. Daaroverheen een jas met wijde onderkant, split aan de achterkant (om het zwaard comfortabel te dragen en paard te rijden) en vooral breed omgeslagen manchettes en heel vele knopen op de manchettes, zakkleppen en sluitingen. Hieronder komt een kniebroek met meestal witte kousen (zeker voor bals). Ook borduursels zijn een teken van rijkdom en daardoor veel gezien. Veel gebruikte stoffen zijn satijn, brokaat en fluweel. 

Voor de heren aan het hof gold ook het witpoederen van het gezicht en dragen van een pruik en hakschoenen. 

De dames

De dames beginnen met een onderjurk waarvan het kant uit de jurk steekt bij de halslijn en de armsgaten. Daaroverheen komt een heel recht korset dat de borsten opdrukt en een haast driehoekige vorm geeft aan het torso. De panniers zijn een constructie van baleinen die de brede vorm bij de heupen geeft. Als hierover een petticoat gedragen wordt, zie je de vorm van de baleinen niet meer door de rok heen. Daarna komt de jurk, die vaak aan de voorkant een maagstuk heeft, waarbij de opening aan de voorkant vastgespeld wordt op het korset. De rokken hebben vaak aan de voorkant ook een opening waardoor de petticoat of onderrok te zien is, die uiteraard prachtig versierd is! Vooral zijde en brokaat zijn veel gebruikte stoffen. Ga los met de tierelantijntjes en om het af te maken werkt een spierwit gezicht met knallende lippen en een schoonheidsvlekje. 

 

Dansen in de 17e eeuw

1588               Pavane

1600/1650    Hunsdon House

1607                Sellengers Round

1631                Indian Queen

1670               Black Nag

1695               Hole in the wall

bottom of page