top of page

Dress the part

Dresscode 1860-1910

LET OP: Dit was de dresscode voor ons eerste lustrumbal in 2019 op kasteel Oud-Wassenaar! Geldt dus niet voor al onze bals!!

Om de sfeer te zetten en naadloos aan te sluiten bij het decor van dit sprankelende bal, is het aan te raden (doch niet verplicht) om gekleed te komen binnen het thema van onze dresscode: 1860-1910. Deze periode loopt van de hoogtijdagen van de Victoriaanse periode (Sissi en Charles Dickens), via de late Victoriaanse periode (van de bustle naar de sleep) over naar de Edwardiaanse periode (Titanic).

 

Dagkostuums voor de activiteiten voorafgaand aan het bal worden gewaardeerd, maar zijn wederom niet verplicht. Deze omvat een voorkeur voor laarsjes, zowel voor de heren als de dames, en bij de dames is de neklijn aanzienlijk hoger overdag.

 

Voor de avond betekend dit het volgende:

Voor de heren

​

Het shirt lijkt op een modern overhemd, maar in deze tijd is ook het borststuk gesteven en wordt de kraag bij elkaar gehouden door een strikje of vastgepinde das. Het gilet is steeds lager uitgesneden om meer blouse te tonen en de broeken zijn lang en hebben een sluiting middenvoor. 

Etiquette stond hoog in het vaandel en een goed geklede heer had handschoenen, een hoge hoed en een wandelstok. Op de dansvloer blijven hiervan uiteraard alleen de handschoenen over.

5e960538269745373e51aec1ab0f09b4.jpg
americus-club-ball-greenwich-connecticut

​Doe het zelf

 

De Victoriaanse look

​

  • Laat een mooie snor staan of laat je bakkebaarden wat langer. Zijscheiding of middenscheiding zijn passend, uit het gezicht gehouden met wat gel of lak.

  • Sokken zijn lang, zodat geen huid zichtbaar is, en voor de modebewuste man, felgekleurd.

  • Een rokkostuum is nauwelijks veranderd sinds tweede helft van de 19e eeuw, maar een smoking is ook passend.

 

* Zet eventueel een extra knoop aan, aan de bovenkant. Het jasje kan iets korter en getailleerder gemaakt worden.

 

* Van een modern gilet kunnen de punten onderaan naar binnen geslagen worden en vastgezet om de look te geven van een rechte taillelijn. Voeg eventueel een kraag toe aan het vest.

​

  • De broek is redelijk nauwsluitend, taps toelopend en hoort de bovenkant van de schoen te bedekken. Zorg dat de broek zo hoog sluit dat de tailleband bedekt wordt door het gilet.

  • De kraag van het overhemd moet nauw sluiten en kan op staan voor een rechte kraag, of met omgeslagen puntjes. De kraag en mouwen horen stijf en wit te zijn om de juiste klasse weer te geven.

  • Rond de hals draag je een strik of das, wat in essentie een sjaaltje kan zijn, mooi gestrikt, vastgezet met een mooie pin, speld of vastgenaaide knoop, voor de look.

  • Accessoires zijn handschoenen, horloge ketting en discrete sieraden. De hoge hoed is af binnenshuis en de wandelstok bij de deur.

0162de1e18fe4cb57ddd706ddeb15bfd.jpg

De Edwardiaanse look

​

  • Snorretjes waren in en haar was kort maar wat losser. Scheidingen waren recht en precies.

  • De kraag van het moderne overhemd leent zich goed voor de verschillende vormen van de kragen van toen.

 

* Teken de gewenste vorm erop, stik erlangs, knip de randen af en zigzag om het af te werken.

​

  • Het gilet kan overeen komen met het jasje en de broek, of juist in een contrasterende kleur zijn en kan een iets te moderne broeksluiting verhullen.

  • Een jasje wordt gedragen over het gilet in het bijzijn van dames. Smokings en rokkostuums zijn nog steeds bruikbaar.

  • De broek heeft een stevige vouw voor en achter, een toelopende broekspijp en soms een overslag.

  • De das is het enige ding in de mannelijke outfit dat veel veranderd en waarmee een statement gemaakt kan worden. Zwarte bowties worden gecombineerd met gilet en smoking jasje en witte bowties met wit gilet en blouse met een gesteven borststuk gaat mooi met een rokkostuum.

  • Accessoires zijn handschoenen, horloge ketting, pochet, cravat en das.

Voor de dames

 

Om de schouders breder te laten lijken is de halslijn breed, evenals de mouwen. Dit laat de taille nog smaller lijken, die bij elkaar gehouden worden door een strak korset, gedragen over de onderjurk. Een camisole beschermd de japon van slijtage tegen het korset dat vaak een stalen voorsluiting heeft. De wijde hoepelrokken krijgen nu een elliptische vorm waarbij het achterwerk vaak extra benadrukt wordt.

Eind 1860 werd de wijdte van de rok naar achteren geduwd en werd extra aandacht gevestigd op het achterste door de bustle. De spoonbill korsetten komen in de mode in 1873 waarbij een buikje het schoonheidsideaal is en de voorsluiting zich hier overheen golft.

Tijdens de Edwardiaanse periode is alles smaller; mouwen, rokken en, nu de optische illusie van brede rokken en bovenlijf weg valt, ook de taille. De S-lijn korsetten en Straight Fronted/Droit Devant korsetten houden de heupen in bedwang, die nu ook zichtbaar zijn onder de rokken, en maken de buik plat, waarbij de taille smaller geregen werd dan ooit tevoren vanaf begin 1890 tot 1909. Rokken lopen uit in een mooi sleepje dat met een ophanglusje aan een knoopje of haakje op de achternaad van de japon, of om de pols kan worden gedragen bij het dansen. De taillelijn kruipt langzaam weer omhoog tot onder de buste.

Geen korset, geen nood. Vanaf 1890 werden gezondheidskorsetten gepromoot door de reformbeweging. Dit waren hemden en bustehouders, compleet met schouderbandjes, verstevigd met koorden ipv baleinen en ze volgden de natuurlijke vorm van het lichaam.

Doe het zelf

​

De Victoriaanse look

​

  • Steek je haar op en krul losse plukjes.

 

* Een kanten of gazen kapje kan gemaakt worden met een lint of elastische band en verder versierd met bijvoorbeeld strikjes.

​

* Schuifspeldjes of kammetjes kunnen versierd worden met veren, bloemen of linten. Dit werkt ook goed om eventuele valse krullen te verhullen.

​

  • Zorg voor lichte panties of kousen en nette pastel schoentjes, eventueel met klein hakje.

  • Het lijfje heeft korte mouwen of is mouwloos.

  • Draag het met korset of zorg dat het lijfje zelf verstevigd is met baleinen, bij gebrek aan korset. De halslijn in de avond is breed en laag.

  • Een driehoekig sjaaltje kan je warm houden tussen de dansen door.

  • Een lange wijde rok is essentieel.

8119ee041c64282ba90768b509c3a69b.jpg

* Een zoom van 8 meter is niet ongewoon. Plooi de stof aan een tailleband en zorg dat de zoom op de vloer komt, over een eventuele crinoline heen.

 

* Een cirkelrok heeft het voordeel dat er minder of geen plooien in de taille zitten, wat de rok ook lichter maakt omdat er minder stof in zit.

 

* Een driehoekig gevormde rok geeft extra volume aan de achterkant zodat een bustle of sleep mooi gedragen kan worden.

​

  • Draag het over een elliptische hoepelrok, of ga voor een latere periode en draag het over een queue.

 

* Deze bustle maak je van kussens die afgerond zijn en platter bij het tailleband, of geplooid stijf materiaal dat wijd uitstaat en het gewicht kan hebben van je rok. Zie het plaatje hier rechtsonder.

​

  • Petticoats en onderrokken hebben dezelfde vorm als je bovenste rok en verzacht de lijnen van het onderstelsel van je rokconstructie.

  • Accessoires zijn handschoenen, sjaal, juwelen, waaier en sluier.

e0036e02f264d1fc1821b4631833fe92.jpg
5099646404_a5c3180755_o_edited.jpg

De Edwardiaanse look

​

  • Steek het haar op in een Gibson achtige vorm.

  • Kousen zijn zwart, wit of pastel-kleurig. De kleine smalle voet wordt geaccentueerd met een kittenhak.

  • De lange rokken worden gedragen met een onderrok om te voorkomen dat de jurk tegen je lichaam aan plakt.

  • Deze stijl werd nog steeds gekenmerkt door het korset.

 

* Een alternatief hiervoor is wederom een met baleinen verstevigd lijfje of een brede band met baleinen die over het lijfje gedragen wordt en mooi aansluit op je rondingen.

​

  • De reformbeweging bande het korset en verving het met bustehouders of wollen hemden met schouderbandjes, maar dit was over het algemeen niet gebruikelijk.

  • Accessoires zijn handschoenen, kleine buideltjes en sieraden.

bottom of page