top of page

Welkom bij hofdansgroep 

Stichting Tour de Mains

 

Wij zijn een hofdansgroep, gevestigd in de Haagse Hofstad hofdansen, die ieder jaar een bal organiseert en voorbereidende hofdanslessen onder leiding van Erwin Mulder. De lessen zijn op de zaterdagmiddag en we doen dansen uit de 16e t/m de 19e eeuw. 

 

Ben je nog geen vaste danser bij ons, maar wel nieuwsgierig? Je bent meer dan welkom op ons bal. Bovendien is de eerste proefles gratis! Dus ken je geïnteresseerden of ben je zelf geïnteresseerd, wil je laten zien aan je vrienden wat hofdansen nou werkelijk is of heb je een andere goede reden om mensen mee te nemen of eens een kijkje te nemen; iedereen is welkom. Kijk op Meedansen.

 

Wat is hofdansen? 

Als je de films Marie-Antoinette, Pride and Prejudice of Sissi hebt gezien, dan heb je vast al een idee wat hofdansen is. Het komt regelmatig langs in historische boeken, schilderijen en andere vertolkingen van het leven van vroeger. Het was namelijk een populair tijdsverdrijf en een zeer gewenste manier om  met de andere sexe om te gaan en misschien zelfs wel een levenspartner te vinden.

 

Het gaat hier om een historische dansvorm, die ook vaak aan het hof werd gedanst voor eeuwen en eeuwen. Daardoor zijn er veel verschillende dansen, afkomstig uit allerlei tijdsperiodes en allen met hun eigen stijl en doel. Ook de groepen waarin ze uitgevoerd worden variëren van klein tot zeer groot. Het verloopt altijd volgens een bepaalde choreografie, die de groep een mooie harmonie geeft bij het uitvoeren van de dans.

 

Lange rijen van heren en dames, door elkaar zwierend op de maat van de muziek. Of grote cirkels wild huppelende mensen, vrolijk van links naar rechts, of juist zo dicht mogelijk op elkaar naar het midden! Een hofdans heeft altijd iets elegants, spannends en vooral veel vrolijkheid!

bottom of page